Članovi KUD-a Podravka posjetili su grad Pečuh

Lis 01, 2019
Datum događanja: 
Subota, 28 Rujan, 2019

     Dana 28. rujna 2019. godine, članovi KUD-a Podravka bili su na izletu u Pečuhu, koji je peti najveći grad Mađarske.  

     Pečuh je proglašen europskom prijestolnicom kulture 2010. godine, te je dobio nagradu „Grad mira“, od strane UNESCO-a, zbog promicanja manjinskih kultura i tolerancije.

     Po dolasku u Pečuh, posjetili su Mauzolej Zsolnay i Kulturni centar Zsolnay. Na brežuljku nedaleko od kulturnog centra nalazi se mauzolej Zsolnay. Vilmos Zsolnay - vlasnik tvornice (koja se prostire na 5 hektara), 1900. godine je preminuo. Njegov sin Miklos, na vrhu malog brežuljka postavio je mauzolej ocu, do kojeg su postavljena 42 keramička lava, koji čuvaju tajne eosina - svjetlucavog crvenksatog sloja koji se nanosi na keramiku.

     Članovi KUD-a Podravka pogledali su Gyugyi kolekciju Zsolnayevog „zlatnog doba“. Vidjeli su najvrjednija ostvarenja obitelji Zsolnay i njihovih suradnika.

     Nakon ovog razgleda, uslijedio je odlazak do centra Pečuha, gdje su pogledane znamenitosti grada; židovska sinagoga, fontana Zsolnay, Szecheniy trg s Gazi Kasim pašinom džamijom, stup sv. Trojstva, Gradska vijećnica, Csontváry spomenik, Zsolnay muzej, katedrala sv. Petra i Pavla, spomenik Francu Lisztu, te Cella Septichora - gdje se nalaze podzemni grobovi koji datiraju iz 4. stoljeća.

     Nakon razgleda, članovi KUD-a imali su slobodno vrijeme za upoznavanje grada po svojim afinitetima.

 

Pripremio:

Domagoj Švabek

 

Sekcija: