Otvorena izložba „Mirisna platna“ u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga

Lip 16, 2016
Datum događanja: 
Srijeda, 18 Svibanj, 2016

Povodom Međunarodnog dana muzeja, u srijedu 18. svibnja 2016. godine, u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga otvorena je izložba „Mirisna platna“ Barbare Percač i Vesne Martinjak. Muzeji i kulturni krajolici tema je 36. Međunarodnog dana muzeja koji se ove godine obilježava u stotinjak muzeja diljem Hrvatske. Na inicijativu Muzejskog dokumentacijskog centra ( MDC ) u Hrvatskoj se Međunarodni dan muzeja obilježava od 1980. godine, a odabirom ovogodišnje teme, koju je odredio Međunarodni savjet muzeja ( ICOM ) sa sjedištem u Parizu, ukazuje se na muzeje kao institucije koje preuzimaju aktivnu ulogu u zaštiti i održavanju kulturnih krajolika. O izložbi je govorila Iva Kožnjak, kustosica Muzeja Croata insulanus, a izložbu je, sa nekoliko riječi otvorio predsjednik Likovne udruge donjeg Međimurja Prelog Pavao Ružman. U kulturno – umjetničkom programu sudjelovali su glazbenica Josipa Pervan te članice literarne sekcije KUD – a Podravka Katica Rajić Popijač i Ankica Bistrović.

Barbara Percač i Vesna Martinjak članice su likovne sekcije “Podravka 72“, Kulturno umjetničkog društva Podravka.

Barbara Percač živi u Koprivnici, slika tehnikama - uljem i akrilom na platnu, uljem na staklu, pastelom, akvarelom, kombiniranim tehnikama, sudionica je brojnih slikarskih kolonija, humanitarnih akcija, iza nje su   mnoge  samostalne   i zajedničke izložbe.

Vesna Martinjak, također iz Koprivnice, predsjednica je Likovne sekcije „Podravka 72“. Omiljene teme su  joj priroda koja je okružuje, rodni kraj, rijeka Drava, cvijeće iz vrta, a kod slikanja se koristi  sa više medija,  no najviše voli ulje i akril na platnu, zatim pastel i ugljen na papiru, te kombiniranu tehniku. Njezina inspiracija dolazi iz promatranja prirode i svakodnevnog života, vidi ono što drugi ljudi ne mogu vidjeti ili su previše zauzeti da vide, ljepotu koja nas okružuje, ljepotu prirode, cvijeta, neba, livada, polja, rijeka, jezera. Izložbu „Mirisna platna“ Barbare Percač i Vesne Martinjak može se pogledati do 25. srpnja.

Sekcija: