Vrelo nadahnuća 2018.

Kol 28, 2018
Datum događanja: 
Petak, 31 Kolovoz, 2018

Natječaj Radio Ludbrega „Vrelo nadahnuća“ ove je godine raspisan šesti put zaredom. Osmišljen je s ciljem da se potaknu stvaratelji duhovne tematike da se svojim književnim, glazbenim i likovnim radovima pridruže šeststoljetnom čašćenju Krvi Kristove i proslavi ludbreške Svete nedjelje, a u čitateljima da se probudi ljubav i zanos za očuvanje kulturne, nadasve duhovne baštine i ponuka ih se na zauzetiju izgradnju boljega i ljepšega svijeta. Vrijednost toga poziva, odazvavši se svojim proznim i pjesničkim radovima, prepoznalo je pedesetak autora iz svih dijelova Hrvatske.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Danijela Špoljarić, Jasminka Vugrinec i Mladen Levak izabralo je najuspjelije radove od kojih će pojedini biti javno izvedeni na svečanosti predstavljanja zbornika koji je plod natječaja „Vrelo nadahnuća“.

Dobitnik je priznanja za čuvanje i promicanje kajkavskog izričaja Goran Gatalica čije stvaralaštvo posebnom melodioznošću arhaične kajkavštine i istančanim ritmičkim idejama, u prožetosti duhovne i socijalne tematike, osvješćuje i svjedoči potrebu sakramentalnog života.

Nagradu za najbolji književni uradak dobila je Lea Kramar za pjesmu „Zraka nade“ kojom nas je vratila iskonskom iskustvu umjetničkog izričaja ne zadržavajući se na pukoj dopadljivosti, s jedne, ili intelektualnoj proračunatosti, s druge strane.

U Zborniku radova sadržani su radovi svih sudionika natječaja, a odlikuju je i ilustracije likovnih umjetnika, članova KUD-a Podravka, Likovne sekcije Podravka 72; Alena Gjereka, Anđelka Brkića, Barbare Percač, Borisa Kralja, Marice Jalšovec, Marine Dvorski, Stanka Gjereka i Vesne Martinjak, čiji će radovi biti izloženi povodom predstavljanja zbornika na Sveti petak 31. kolovoza. Tom će prigodom biti predstavljena i knjiga „Na vjeđama djevojčice“ Marije Grgić, prošlogodišnje pobjednice natječaja. Svojim poetskim radovima predstavit će se književni stvaratelji Vinko Pavić, Tatjana Međimorec, Milan Novak, Terezija  Krušec,  Božidar  Glavina  te  nagrađeni  autori  Lea  Kramar  i  Goran  Gatalica. Poetsko-likovnu svečanost uveličat će uvaženi glazbenici Čedo i Matija Antolić.

Svečanost predstavljanja Zbornika radova, dodjela nagrada i otvorenje izložbe održat će se na Sveti petak 31. kolovoza 2018. u 18:00 sati

u svečanoj dvorani Centra za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“ u Ludbregu.

 

pripremio : Alen Gjererk, predsjednik likovne sekcije " Podravka 72"

Sekcija: