Likovna

Lis 10, 2019

                            

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture u  prepunoj Galeriji grada Krapine, 05. listopada održan je 35. Susret likovnih stvaralaca. Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Zoran Homen i Tomislav Buntak, izabralo je 108 radova, od pristiglih 300-tinjak, i dodijelilo 8 nagrada,  radovi predstavljaju  najbolja dostignuća  likovnog amaterizma 2019. godine.  Izložba radova najrazličitijih likovnih tehnika, od slika slikanih uljem, akrilom, na platnu i staklu, crteža i akvarela do origamija, kolaža i skulptura održala se u sklopu Tjedna kajkavske kulture. U Galeriji grada Krapine okupili su  se likovni amaterski stvaratelji iz cijele Hrvatske.

Domaćin i suorganizator uz Hrvatski sabor kulture bilo je Pučko otvoreno učilište Krapina. Nagrade su dodijelile  povjerenica Ministarstva kulture RH,  pokrovitelja izložbe, Lana Križaj iz krapinskog Konzervatorskog odjela  i  kustosica izložbe Vesna Kunštek. Ispred  Hrvatskog sabora kulture nazočila  je stručna suradnica za likovnu kulturu Katarina Dimšić.

Najuspješniji likovni stvaraoci, članovi zajednice KUD-ova Koprivničko Križevačke  Županije su:

LIKOVNA SEKCIJA „PODRAVKA 72“, KUD Podravka
11.Anđelko Brkić
12. Vesna Martinjak

UDRUGA „PESKI-ART ĐURĐEVAC“
1. Željko Bečaj
2. Ivana Hadžija
3. Mirko Horvat

4. Renata Kovačić

5. Mirko Markešić
6. Franjo Mihočka
7. Zdravko Šabarić
8. Marijan Štimac
 9. Pero Petrina Topljak
10. Đuro Zvonar

 

KRIŽEVAČKI LIKOVNI KRUG – KLK
13. Ana Budija
14. Lucija Kovačić

15. Marija Marciuš
16. Radovan Vojvodić

 

 

 

Lis 03, 2019

28.09.2019. godine, članovi KUD-a Podravka posjetili su Pečuh , koji je peti najveći grad Mađarske, proglašen je europskom prijestolnicom kulture 2010. godine, te je dobio nagradu „Grad mira“, od strane UNESCO-a, zbog promicanja manjinskih kultura i tolerancije. Posjetili smo Mauzolej Zsolnay i Kulturni centr Zsolnay. Na brežuljku nedaleko od kulturnog centra Zsolnaj nalazi se mauzolej Zsolnay s 42 lava koji čuvaju tajne eosina (svjetlucavog crvenksatog sloja koji se nanosi na keramiku).

Nakon posjeta mauzoleju razgledali su Gyugyi kolekciju Zsolnayevog zlatnog doba i šetali Kulturnim Zsolnay centrom. Nakon šetnje Kulturinim Zsolnay centrom, slijedio razgled grada i znamenitosti: sinagoga, fontana Zsolnay, Szecheniy trg s Gazi Kasim pašinom džamijom, stupom sv. Trojstva, Gradska vijećnica, Csontváry spomenik preko kojeg se nalazi i njegov muzej, katedrala sv. Petra i Pavla te Cella Septichora –podzemni grobovi koji datiraju iz 4.st., zbog kojih je (uz Zsolnaya) Pečuh pod UNESCOVOM zaštitom.

Ruj 27, 2019

U nedjelju, 22. rujna, u organizaciji Križevačkog likovnog kruga održana je međunarodna likovna kolonija u Ruševcu. 
Križevački likovni krug tradicionalno svake godine u rujnu organizira likovnu koloniju pod nazivom Sv. Marko Križevčanin u sklopu programa posvećenim blaženiku Sv. Marku Križevčaninu.
Na međunarodnoj slikarskoj koloniji sudjelovali slikari iz Koprivnice ,Đurđevca, , Varaždina, Popovače Plitvica, Novigrada Podravskog, Delova, Novog Marofa, Brezničkog Huma, Zagreba, Rakovice i Šentjura iz Slovenije.

U prekrasnom okruženju lovačkog doma u Ruševcu, 44 slikara družilo se i stvaralo svoja dijela, namijenjena domaćinima za uređenje doma,  a dio će biti za druge humanitarne potrebe.

 Sudionike kolonije su pozdravili i izrazili dobrodošlicu predsjednik LD Fazan iz Ruševca Franjo Jakčin i predsjednica KLK-a Zdenka Vrabec. 
U ime Grada Križevaca sve prisutne pozdravio je gradonačelnik Mario Rajn, a lijepim riječima pridružio se i zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević.

Predstavnici  KUD-a Podravka, likovne sekcije „Podravka 72“ koji su donirali svoje radove  za ove humanitarne potrebe su:

Alen Gjerek, Vesna Martinjak, Draženka Kolar, Marija Stipan, Đurđica Međurečan i Anđelko Brkić

Ruj 25, 2019

Članovi likovne sekcije Podravka 72 postavili su 20-ak novih radova u predvorju poslovne zgrade Podravke te nove minijature i uredili staklene vitrine ispred restorana u jesenjem tonu.
Izloženi radovi izrađeni su tehnikama ulja na platnu, akrila na platnu te ulja na staklu, a kako dolazi jesen, jedno od najljepše obojanih i najbogatije godišnje doba, slikari su imali bezbroj tema za slikanje.

Pozivamo  vas  da pogledate  izložbu, obojite svoje radne dane barem na tren dok gledate dijela umjetnika likovne sekcije Podravka 72.

 galeriju fotografija pogledajte ovdje >>>>>>>>>>>>>>>>

 

pripremila: Vesna Martinjak, predsjednica KUD-a Podravka

 

Kol 28, 2019

Izložba 35. Susreta likovnih stvaralaca bit će postavljena u Galeriji grada Krapine u sklopu obilježavanja Tjedna kajkavske kulture. Otvorenje izložbe će biti 7. rujna 2019. u 19 sati, a Susret i zatvaranje izložbe 5. listopada 2019. u 13 sati.

Prosudbeno povjerenstvo , između 280 pristiglih radova odabralo je 108 radova raznih likovnih tehnika od kojih je čak 20 posebno pohvaljenih, a nekoliko nagrađenih.

Među tih  108 radova, odabrana su  2 rada iz   KUD-a Podravka, likovna sekcija „Podravka 72“ :

1.Anđelko Brkić: OBROK UZ MORE, ulje/platno, 70x50 cm

2.Vesna Martinjak: MIRNA VODA, akril/platno, 40x50 cm

 

pripremila: Vesna Martinjak, predsjednica KUD Podravka

 

Srp 10, 2019

Slikarstvo nade Josipa Gregurića predstavljeno u Hlebinama

Četvrta samostalna izložba ovog autora u prostoru Galerije naivne umjetnosti koja je otvorena 15. lipnja 2019. godine u 19 sati. Izložba pod nazivom Slikarstvo nade – nostalgične vizije izgubljenog vremena predstavlja presjek stvaralaštva Josipa Gregurića kroz 26 slika, a pokriva raspon od samog početka stvaralaštva krajem 1960-ih pa do danas. Likovni postav izložbe obogaćen je malim „dizajnerskim“ kutkom koji predstavlja izbor nekih rješenja vizualnog oblikovanja Podravkinih proizvoda koje je osmislio Josip Gregurić za vrijeme rada u dizajnerskom odjelu Podravke.

Prilikom otvorenja brojnu je publiku pozdravio ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, kustosica Helena Kušenić ukratko je predstavila stvaralaštvo i koncept izložbe Josipa Gregurića.  Potom je prisutnima na podršci zahvalio i autor Josip Gregurić, dok je izložbu službeno otvorio Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije.

Izložbi su prisustvovali,  predsjednica, tajnica KUD-a Podravka, predsjednici  literarne i likovne sekcije, članovi  likovne sekcije, te mnogobrojni  kolege slikari.

JOSIP GREGURIĆ rođen je 21. svibnja 1951. godine u Molvama. Počeo je crtati i slikati od ranog djetinjstva u Osnovnoj školi u Molvama. Prva slika u maniri naive nastaje 1968. godine, za vrijeme školovanja u Zagrebu. Tijekom vremena stvara raznolik slikarski opus – slika dravske mrtvice, ribiče, mrtve prirode, cvijeće, život i rad seljaka... Najčešće slika uljem   na staklu i platnu, suhim pastelama, akrilom, akvarelom, tušem i drugim tehnikama. Živi i radi u Koprivnici. Sudjeluje na više od 250 likovnih kolonija, za svoj humanitarni rad, dobio je mnoga priznanja.Član je  mnogih udruga:društvo naivnih umjetnika Hrvatske,Molvarskog likovnog kruga , udruge naivnih slikara i kipara Hlebine,…

 Član je KUD-a Podravka, likovne sekcije “Podravka 72” od  1974.god, također je  jedan od osnivača  likovne sekcije, te glavni urednik Monografije KUD-a Podravka,likovne sekcije, izdane povodom  30 god. rada likovne sekcije “Podravka 72”.

 

pripremila: Vesna Martinjak, predsjednica  KUD-a Podravka

 

 

Srp 10, 2019

Podravski motivi 14, 15, 16. lipnja 2019. god.
 

Ove godine  manifestacija Podravskih  motiva održana je 14.15. i 16. lipnja,  dva tjedna ranije nego prijašnjih godina. KUD Podravka i njezine sekcije tradicionalno sudjeluju u programu.

tako da na samom otvorenju nastupa ženski vokalni sastav, a likovnu sekciju predstavilo je
sedam članova: Vlatka Kordina, Marta Rušak, Zlatko Kolarek, Tomislav Grabar Ivan Kovačević, Stanko Gjerek i Alen Gjerek.

U sklopu programa Podravskih motiva u galeriji
Hlebine otvorena je izložba Josipa Gregurića. Josip je od samih početaka u likovnoj sekciji
i glavni je urednik  jedine monografije likovne sekcije koja je promovirana 2000. godine.

Ovom izložbom proslavio je pedeset godina rada. 

 

pripremio: Alen Gjerek, predsjednik likovne sekcije  "Podravka 72"
  

Srp 09, 2019

Na blagdan Tijelova, 20.06.2019.g., udruga Vendi iz Đelekovca, bila je domaćin manifestacije Vendijada.

Likovno kreativna radionica i druženje likovnjaka, literata i kreativaca, održana je u đelekovečkom Etno-parku u kojem je i sjedište udruge.

U zraku se osjećao duh kreativnosti i umjetničkog izražaja. Među prisutnih 15-ak slikara, što članova udruge, te njihovih gostiju, slikala su i naša četiri člana likovne sekcije KUD-a“ Podravka“: Alen Gjerek, Vesna Martinjak, Draženka Kolar  i Božica Pukec.  Atmosfera u kojoj su svi uživali, ugodno druženje, omogućili su da naši kistovi i boje lete po platnima.

 

pripremila: Draženka Kolar i Vesna Martinjak

 

Srp 04, 2019

U nedjelju 16.lipnja 2019. Na Etno imanju obitelji Karlovčan u Brodiću održana je jubilarna 10. Likovna kolonija Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije. Ove godine domaćin organizacije bila je udruga „Peski-Art Đurđevac“ , a koja je likovnu koloniju organizirala u suradnji sa Etno kućama obitelji Karlovčan, a pod pokroviteljstvom Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije.
Na likovnoj koloniji okupilo se pedesetak likovnih stvaratelja iz osam likovnih udruga i sekcija članica Zajednice. ( „Peski-Art Đurđevac, „Kloštranska paleta“ ,, Križevački likovni krug , KUD-a Podravka likovna sekcije „Podravka 72“, likovno kreativna sekcija KUD-a Delovi, likovno-kreativna sekcija „Likresa“ KUD-a „Ivan Vitez Trnski“ likovna skupina HKUD-a „Frankopan“ iz Ferdinandovca, likovno-kreativna sekcije „Glogov Zdenac“ KUD-a „Rudar“ Glogovac )

KUD Podravku, likovnu sekciju „Podravka 72“,  na ovoj likovnoj kolonij, zastupale su slikarice: Draženka Kolar, Đurđica Međurečan, Vesna Martinjak, Štefanija Varović i slikar Josip Gregurić, svojim  predivnim slikama sa motivima Podravine.

 

https://drava.info/2019/06/odrzana-jubilarna-10-likovna-kolonija-u-brodicu/

 

pripremila : Vesna Martinjak, predsjednica KUD-a Podravka

Lip 17, 2019

08.06.2019. u subotu, članovi KUD-a Podravka – likovna, literarna sekcija i ženski vokalni sastav, njih 24,  posjetili su Beč.

Po dolasku u Beč, obišao se carski ljetni dvorac Schönbrunn, te se šetalo prekrasnim perivojem koji ga okružuje. Putovanje je nastavljeno  panoramskim razgledom grada autobusom, kao i pješice: zgrada secesije, Ring, muzejska četvrt, Parlament, nova Vijećnica, Opera, katedrala, Stephansplatz, zimski carski dvorac Hofburg , i  tako od Marija Terezije do Goethea, Mozarta, Albertine, ulicom Graben do crkve Sv. Stjepana, članovi KUD-a Podravka, su upoznali povijesnu, kulturološku, arhitekturno kao i hortikulturno uređenje glavnog grada Austrije.

Neki članovi, koji su pokazali interes, posjetili su u Kapucinskom samostanu carsku kriptu Habsburg, gdje je sahranjeno oko 150 članova obitelji.

S mnogo pozitivnih dojmova, članovi KUD-a, vratili su se u Koprivnicu u kasnim večernjim satima.

pripremila : Vesna Martinjak, predsjednica KUD-a Podravka

Stranice