Likovna

Svibanj 04, 2020

ONLINE LIKOVNA RADIONICa "SLIKAMO AKVARELOM"

Hrvatski sabor kulture odlučio se uhvatiti u koštac s novonastalom situacijom i pandemijom korona virusa koja nas je sve zatekla i onemogućila planiranu realizaciju brojnih kulturnih aktivnosti i događanja. Kako bi se tome pridonijelo, neke od planiranih seminara Hrvatskog sabora kulture organizirane su online, tako je kreativna radionica za likovne stvaratelje "Slikamo akvarelom" održana 24. - 26. 4. 2020. 

Sudionici su radionicu pratili uživo, putem ZOOM aplikacije

RADIONICA HSK-a  je po prvi puta educirala, likovne stvaratelje iz raznih krajeva Hrvatske putem  ove online radionice. 40-ak polaznika pod vodstvom akademske slikarice Olene Sokolovske, usavršavalo je svoja slikarska umijeća u tehnici akvarela, uz brojne savjete, video vježbe, samostalan rad na temelju predložaka, stručnu analizu nastalih radova, a imali smo čast i uživo pratiti nastajanje likovnoga rada voditeljice Olene Sokolovske.

Rezultat radionice je i virtualna izložba nastalih radova.

https://www.youtube.com/watch?v=mG9xirGqktg

 

Iz KUD-a Podravka,  likovna sekcija „Podravka 72“, radionici je pristupilo  7 članova : Vesna Martinjak, Marija Stipan, Anđelko Brkić, Kristinka Klarić, Ljerka Bojovski, Draženka Kolar i Brigita Benjak. Svi smo veoma zadovoljni sa organizacijom radionice i stečenim znanjem ,  te  bogatiji novim  iskustvom  učenja  preko  on line radionice. Slike nastale po predlošku  profesorice smo  uspješno naslikali  i dobili dobre kritike.

 

Ožu 12, 2020

KUD Podravka obilježava Valentinovo

Sve oko nas, pršti životom. U punom jeku su poklade. Netko to naziva fašnik, a drugi mesopust.

Povodom Valentinova, članovi KUD-a Podravka izlažu svoje radove u vitrinama pored restorana društvene prehrane. Likovna sekcija „Podravka '72“ prezentira se s dvadesetak minijatura s tematikom cvijeća, dok Literarna sekcija ljubavnom poezijom, sakupljenom u zajedničkim zbornicima, objavljenim u proteklih četrdeset i pet godina.

Ova izložba dviju Sekcija, poklon je svim djelatnicima kompanije s velikim srcem.

 

 

  Pripremili:   Vesna Martinjak

                      Domagoj  Švabek

Ožu 10, 2020

U Muzeju Grada Đurđevca je u petak, 6. ožujka 2020., otvorena samostalna izložba slika umjetnice Marije Stipan ,  pod nazivom Lirizam i imaginacija.
Marija Stipan slikarstvom se bavi od ranog djetinjstva, a ozbiljnije u posljednjih 25 godina. Najčešće slika uljem na platnu, akrilikom i akvarelom, što se može vidjeti i na ovoj izložbi. Članica je   KUD-a Podravka,
Likovne sekcije Podravka ’72 iz Koprivnice , Molvarskog likovnog kruga iz Molvi, te Udruge Peski-Art Đurđevac.
Mnogobrojne okupljene posjetitelje pozdravila je ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca, Edita Janković Hapavel, opisavši opus slikarice, njene najčešće motive i dopadljivost stila publici. Umjetnica Marija Stipan zahvalila se okupljenima na praćenju njenog stvaralačkog rada te muzeju na prihvaćanju i izlaganju njene samostalne izložbe. Za glazbeni dio večeri pobrinuo se Zbor medicinskih sestara Lucerna, OB Tomislav Bardek Koprivnica, uz pratnju Josipa Pankarića.
Izložba ostaje otvorena do 29. ožujka 2020.

 

https://drava.info/2020/03/marija-stipan-lirizam-i-imaginacija/?fbclid=IwAR3O0lCtZ4OYGLj9f20YBkmTbU9TwWCqzhtUwoXYLkSUxFMLOYMazItrgbc

 

 

Velj 13, 2020

 „Podravka u  imenu - umjetnost  u srcu“, izložba povodom  noći Muzeja 2020. KUD-a Podravka  

 

Krajem mjeseca siječnja održana je već tradicionalna manifestacija „Noć Muzeja“, koja se provodi u muzejima diljem Republike Hrvatske.

Tako je ove godine Kulturno umjetničko društvo Podravka u suradnji s Muzejom prehrane „Podravka“, predstavio stalni postav povijesnog presjeka poljoprivredne i industrijske proizvodnje u Podravki d.d., gdje su se uklopili slikarski, fotografski, kao i skulpturni radovi članova KUD-a Podravka, likovne sekcije „Podravka ´72“ i zajednički zbornici radova članova KUD-a Podravka, literarne sekcije.

Na početku programa, voditeljica muzeja gospođa Nada Matijaško ukratko je upoznala posjetitelje s povijesti ovog muzeja. Zatim je predsjednica KUD-a Podravka, gospođa Vesna Martinjak govorila o radu Udruge i ukratko upoznala o postavu izložbe slika i skulptura na temu; ljepota podravskog krajobraza, vrijednosti života uz rijeku Dravu, bogate običaje ovog kraja, te toplinu duše i osjećaja ovdašnjeg čovjeka.

U nastavku programa, glazbeno-poetsku večer obogatili su članovi KUD-a Podravka, literarne sekcije, kazivanjem svoje prigodne poezije Domagoj Švabek i uz pratnju gitare gospodin Ivan Kovač Kaj. Na kraju svečanog programa, posjetiteljima se obratila, članica Uprave Podravka d.d., gospođa Ljiljana Šapina, te otvorila izložbu slika, fotografija, skulptura i zbornika radova literarne sekcije u muzeju.

Izložbom radova članova KUD-a Podravka, likovne sekcije „Podravka ´72“ u prostoru Muzeja prehrane Podravka, obilježen je rođendan njihovih „zrelih godina“ 48 godina Likovne sekcije i 38 godina Muzeja prehrane.

U programu Noći muzeja 2020. godine, sudjelovali su i ostali članovi KUD-a Podravka, Literarne sekcije, koji njeguju pjesnički i književni izričaj od 1975. godine. Članovi Literarne sekcije predstavili su 10 zajedničkih zbornika radova, izdanih tijekom 45 godina djelovanja.

Tijekom večeri, oko 650 posjetitelja uživalo je u radovima članova KUD-a Podravka, a svi oni počastili su se zalogajima pripremljenim od strane Podravkinih promotora kulinarstva

 

galeriju fotografija možete pogledati ovdje  <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

galeriju fotografija možete pogledati ovdje  <<<<<<<<<<<<<<<<<<<

 

https://drava.info/2020/01/foto-video-noc-muzeja-muzej-prehrane/?fbclid=IwAR1-Ca3s73MLIBce5Q8hIsvRoVTLkny_ebCskRUIOJkxHBcKT6HpkGz0SDU

https://epodravina.hr/foto-podravkin-muzej-prehrane-spojio-umjetnost-kulinarstvo-i-kulturu-u-najduzoj-muzejskoj-noci/

https://prigorski.hr/foto-video-podravci-provode-vecer-u-muzejima-diljem-podravine/

 

 

 

  Pripremili

 

Vesna Martinjak i Domagoj Švabek

 

Sij 29, 2020

 

Noć muzeja 2020. (petak, 31. siječnja 2020.)

Program Noći muzeja u Muzeju prehrane Podravka ove godine organiziran je u suradnji s Likovnom sekcijom Podravka ´72 i Literarnom sekcijom KUD-a Podravka. 28 članova Likovne sekcije izložit će pedesetak novih slika, fotografija i skulptura, a članovi Literarne sekcije prigodnim će programom predstaviti deset objavljenih zajedničkih zbornika radova. U Noći muzeja 2020. koja tematizira „obljetnice hrvatskih muzeja i drugih baštinskih ustanova", obilježit će se 48 godina djelovanja Likovne sekcije, 45 godina djelovanja Literarne sekcije i 38 godina djelovanja Muzeja prehrane i istaknuti dugogodišnji specifični doprinos Podravke razvoju kulture i umjetnosti.

Pozivamo vas na otvorenje izložbe „Podravka u imenu – umjetnost u srcu" u Muzej prehrane u Starogradskoj ulici bb, u petak 31. siječnja u 17:00 sati. Druženje s umjetnicima nastavit će se do 24:00, a ulaz je besplatan.  

 

 

Sij 16, 2020

Izložba „Poezija umjetnosti“ u sklopu Dana Bože Hlasteca

 

U povodu 5. Dana Bože Hlasteca, gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“ Ludbreg,  priprema izložbu pod nazivom „Poezija umjetnosti“. Radovi koji će biti izloženi inspirirani su Hlastecovim pjesmama. Stihovi Bože Hlasteca, nadahnuli su mnoge umjetnike da poeziju pretvore u slike, tako  je  i ova izložba sastavljena,  temeljem objavljenog natječaja na temu  „Zimski ugođaj“.  Na natječaj su se prijavili  umjetnici  iz raznih krajeva naše zemlje.

Otvorenje će se održati 17. siječnja u izložbenom prostoru dvorca Batthyany u Ludbregu , s početkom u 18 sati, a moći će se razgledati sve do 26. siječnja.

 Članovi KUD-a Podravka,  likovna sekcija“ Podravka 72“, koji su se putem natječaja, izborili da izlažu na ovoj izložbi su : Vesna Martinjak, Marija Stipan, Marina Dvorski, Ljerka Bojovski, Kristinka Klarić, Anđelko Brkići i  Ivan Kovačević

 

 

Sij 13, 2020

Zima je sporim hodom pristigla. Već odavno ogoljela su stabla. Sve je pusto. Prve pahulje dodirnule su tlo i začas su nestale....

Članovi KUD-a Podravka, Likovna sekcija „Podravka 72“, postavom svojih dvadesetak slika u predvorju ulaza u Upravnu zgradu kompanije, kao i dvadesetak minijatura, koje su u vitrinicama pored restorana društvene prehrane, žele udahnuti veselje zimskih Blagdana, djelatnicima naše firme. Njima su se pridružili i članovi KUD-a Podravka, Literarna sekcija, koji su pored restorana u vitrinicama, progovorili prigodnom poezijom, slaveći idilu zime u zbornicima radova.

Izložba slika, minijatura, kao i literarni radovi članova KUD-a Podravka, mogu se razgledati do 25. siječnja 2020. godine.

 

  Pripremili:   Vesna Martinjak

                       Domagoj  Švabek

 

Lis 10, 2019

                            

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture u  prepunoj Galeriji grada Krapine, 05. listopada održan je 35. Susret likovnih stvaralaca. Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Zoran Homen i Tomislav Buntak, izabralo je 108 radova, od pristiglih 300-tinjak, i dodijelilo 8 nagrada,  radovi predstavljaju  najbolja dostignuća  likovnog amaterizma 2019. godine.  Izložba radova najrazličitijih likovnih tehnika, od slika slikanih uljem, akrilom, na platnu i staklu, crteža i akvarela do origamija, kolaža i skulptura održala se u sklopu Tjedna kajkavske kulture. U Galeriji grada Krapine okupili su  se likovni amaterski stvaratelji iz cijele Hrvatske.

Domaćin i suorganizator uz Hrvatski sabor kulture bilo je Pučko otvoreno učilište Krapina. Nagrade su dodijelile  povjerenica Ministarstva kulture RH,  pokrovitelja izložbe, Lana Križaj iz krapinskog Konzervatorskog odjela  i  kustosica izložbe Vesna Kunštek. Ispred  Hrvatskog sabora kulture nazočila  je stručna suradnica za likovnu kulturu Katarina Dimšić.

Najuspješniji likovni stvaraoci, članovi zajednice KUD-ova Koprivničko Križevačke  Županije su:

LIKOVNA SEKCIJA „PODRAVKA 72“, KUD Podravka
11.Anđelko Brkić
12. Vesna Martinjak

UDRUGA „PESKI-ART ĐURĐEVAC“
1. Željko Bečaj
2. Ivana Hadžija
3. Mirko Horvat

4. Renata Kovačić

5. Mirko Markešić
6. Franjo Mihočka
7. Zdravko Šabarić
8. Marijan Štimac
 9. Pero Petrina Topljak
10. Đuro Zvonar

 

KRIŽEVAČKI LIKOVNI KRUG – KLK
13. Ana Budija
14. Lucija Kovačić

15. Marija Marciuš
16. Radovan Vojvodić

 

 

 

Lis 03, 2019

28.09.2019. godine, članovi KUD-a Podravka posjetili su Pečuh , koji je peti najveći grad Mađarske, proglašen je europskom prijestolnicom kulture 2010. godine, te je dobio nagradu „Grad mira“, od strane UNESCO-a, zbog promicanja manjinskih kultura i tolerancije. Posjetili smo Mauzolej Zsolnay i Kulturni centr Zsolnay. Na brežuljku nedaleko od kulturnog centra Zsolnaj nalazi se mauzolej Zsolnay s 42 lava koji čuvaju tajne eosina (svjetlucavog crvenksatog sloja koji se nanosi na keramiku).

Nakon posjeta mauzoleju razgledali su Gyugyi kolekciju Zsolnayevog zlatnog doba i šetali Kulturnim Zsolnay centrom. Nakon šetnje Kulturinim Zsolnay centrom, slijedio razgled grada i znamenitosti: sinagoga, fontana Zsolnay, Szecheniy trg s Gazi Kasim pašinom džamijom, stupom sv. Trojstva, Gradska vijećnica, Csontváry spomenik preko kojeg se nalazi i njegov muzej, katedrala sv. Petra i Pavla te Cella Septichora –podzemni grobovi koji datiraju iz 4.st., zbog kojih je (uz Zsolnaya) Pečuh pod UNESCOVOM zaštitom.

Ruj 27, 2019

U nedjelju, 22. rujna, u organizaciji Križevačkog likovnog kruga održana je međunarodna likovna kolonija u Ruševcu. 
Križevački likovni krug tradicionalno svake godine u rujnu organizira likovnu koloniju pod nazivom Sv. Marko Križevčanin u sklopu programa posvećenim blaženiku Sv. Marku Križevčaninu.
Na međunarodnoj slikarskoj koloniji sudjelovali slikari iz Koprivnice ,Đurđevca, , Varaždina, Popovače Plitvica, Novigrada Podravskog, Delova, Novog Marofa, Brezničkog Huma, Zagreba, Rakovice i Šentjura iz Slovenije.

U prekrasnom okruženju lovačkog doma u Ruševcu, 44 slikara družilo se i stvaralo svoja dijela, namijenjena domaćinima za uređenje doma,  a dio će biti za druge humanitarne potrebe.

 Sudionike kolonije su pozdravili i izrazili dobrodošlicu predsjednik LD Fazan iz Ruševca Franjo Jakčin i predsjednica KLK-a Zdenka Vrabec. 
U ime Grada Križevaca sve prisutne pozdravio je gradonačelnik Mario Rajn, a lijepim riječima pridružio se i zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević.

Predstavnici  KUD-a Podravka, likovne sekcije „Podravka 72“ koji su donirali svoje radove  za ove humanitarne potrebe su:

Alen Gjerek, Vesna Martinjak, Draženka Kolar, Marija Stipan, Đurđica Međurečan i Anđelko Brkić

Stranice