Recitatorska

Lis 12, 2020

Izborna Skupština   KUD-a Podravka

                                                                   

Kulturno umjetničko društvo Podravka, Koprivnica, 2. listopada 2020. godine održalo je izbornu Skupštinu KUD-a. Za staru-novu predsjednicu KUD-a izabrali smo Vesnu Martinjak, a koja je ujedno i članica Likovne sekcije „Podravka 72“. Vesni je ovo treći mandat što je očiti dokaz da joj rukovođenje KUD-om ide od ruke.

Uz redovne teme, na dnevnom se redu našla i jedna dodjela diplome počasnom članu. S osobitim zadovoljstvom diploma je dodijeljena našoj dragoj Jadranki Lakuš; za njen dugogodišnji, nesebičan, volonterski i aktivan rad u KUD-u Podravka. Malo je reći da su nas ponijele emocije vidjevši koliko ova diploma znači Jadranki.

Nakon skupštine, neobavezno druženje i razgovor o daljnjim aktivnostima svima nam je dobro došlo s obzirom na to da su aktivnosti KUD-a zbog trenutne pandemije COVID-19 virusa usporenije i svedene na minimum, a radi sigurnosti  i očuvanja zdravlja svih nas.

Sij 29, 2020

      Dana, 31. siječnja 2020. godine, u Muzeju prehrane Podravke, Koprivnica, održat će se „Noć muzeja 2020.“: između ostalog izložba radova (slika i skulptura) članova KUD-a Podravka, Likovne sekcije „Podravka 72“, kao i izložba Zbornika radova članova KUD-a Podravka, Literarne sekcije, posvećeno postojanju Sekcije već 45 godina. Tom prilikom, literati će kazivati svoju poeziju.

 

Pro 21, 2019

     Dana, 20. prosinca 2019. godine (petak), u holu prodajnog centra Martinovka pod nazivom „Advent u PC Martinovka“, održala se glazbena i poetska večer članova KUD-a Podravka, Literarne sekcije s početkom u 18,00 sati. Svoju prigodnu poeziju kazivali su Katarina Švabek, Zdenka Čavić, Branko Mihovil Rakijašić, Domagoj Švabek i Ivan Kovač Kaj, koji je uz pratnju gitare interpretirao pjesme.

 

Lis 01, 2019

     Dana 28. rujna 2019. godine, članovi KUD-a Podravka bili su na izletu u Pečuhu, koji je peti najveći grad Mađarske.  

     Pečuh je proglašen europskom prijestolnicom kulture 2010. godine, te je dobio nagradu „Grad mira“, od strane UNESCO-a, zbog promicanja manjinskih kultura i tolerancije.

     Po dolasku u Pečuh, posjetili su Mauzolej Zsolnay i Kulturni centar Zsolnay. Na brežuljku nedaleko od kulturnog centra nalazi se mauzolej Zsolnay. Vilmos Zsolnay - vlasnik tvornice (koja se prostire na 5 hektara), 1900. godine je preminuo. Njegov sin Miklos, na vrhu malog brežuljka postavio je mauzolej ocu, do kojeg su postavljena 42 keramička lava, koji čuvaju tajne eosina - svjetlucavog crvenksatog sloja koji se nanosi na keramiku.

     Članovi KUD-a Podravka pogledali su Gyugyi kolekciju Zsolnayevog „zlatnog doba“. Vidjeli su najvrjednija ostvarenja obitelji Zsolnay i njihovih suradnika.

     Nakon ovog razgleda, uslijedio je odlazak do centra Pečuha, gdje su pogledane znamenitosti grada; židovska sinagoga, fontana Zsolnay, Szecheniy trg s Gazi Kasim pašinom džamijom, stup sv. Trojstva, Gradska vijećnica, Csontváry spomenik, Zsolnay muzej, katedrala sv. Petra i Pavla, spomenik Francu Lisztu, te Cella Septichora - gdje se nalaze podzemni grobovi koji datiraju iz 4. stoljeća.

     Nakon razgleda, članovi KUD-a imali su slobodno vrijeme za upoznavanje grada po svojim afinitetima.

 

Pripremio:

Domagoj Švabek

 

Lip 11, 2019

     U subotu, 08. lipnja, članovi KUD-a Podravka – Likovna, Literarna sekcija i Ženski vokalni sastav, njih dvadesetičetiri, posjetili su Beč uz licenciranog voditelja putovanja.

     Udobnim autobusom se vozilo kroz Sloveniju, Mađarsku do Austrije.

     Svrha izleta je bilo upoznati povijesne, kulturološke, arhitektonske kao i florističke značajke glavnog grada Austrije.

     Po dolasku u Beč, obišao se carski ljetni dvorac Schönbrunn – šetnja prekrasnim perivojem, koji ga okružuje.

    Nastavljeno je iz autobusa s panoramskim razgledom grada, kao i pješke: zgrada secesije, Ring, muzejska četvrt, Parlament, nova Vijećnica, Opera, Katedrala, Stephansplatz, zimski carski dvorac Hofburg i mnogo toga još usput.

     Neki članovi, koji su pokazali interes, posjetili su u Kapucinskom samostanu carsku kriptu Habsburg, gdje je sahranjeno oko 150 članova obitelji.

     S mnogo pozitivnih dojmova, članovi KUD-a, vratili su se u Koprivnicu u kasnim večernjim satima.

 

Pripremio:
Domagoj Švabek

 

Ožu 26, 2019
          Dana, 23. ožujka 2019. godine (subota), s početkom u 11,00 sati na poziv Udruge „RITAM MISLI“, u dvorani Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin, nastupili su članovi KUD-a Podravka, Literarne sekcije u programu „POEZIJOM GOVORIM“ (Obilježavanje Svjetskog dana poezije u Varaždinu).
          Nastupili su: Marija Hegedušić, Barbara Percač i Domagoj Švabek.
 
 
 
 
 
 
Ožu 08, 2019

          Dana, 08. ožujka 2019. godine (petak), s početkom u 10,00 sati u Podravki  d.d. u prostoru bivšeg „Tin bara“, održano je otvorenje izložbe slika članova KUD-a Podravka, Likovne sekcije „Podravka 72“, kao i kulturno umjetnički program, posvećen Danu žena. Nastupio je KUD Podravka, Ženski vokalni sastav s nekoliko prelijepih pjesama, kao i članovi Literarne sekcije; Ivan Picer i Domagoj Švabek, koji su kazivali svoju prigodnu poeziju. Uz pratnju gitare, podario je prisutnima svoje pjesme Ivan Kovač Kaj.

 

 

Ožu 07, 2019

     U srijedu, 06. ožujka 2019. godine s početkom u 19,00 sati u studijskom odjelu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“, Koprivnica, Zrinski trg 6., održana je promocija zbirke poezije „Cipele od senja“, članice KUD-a Podravka, Literarne sekcije, g-đe Zdenke Čavić. U glazbenom dijelu programa nastupile su članice KUD Podravka, Ženski vokalni sastav.

     Pjesme autorice čitale su članice KUD-a Podravka, Literarne sekcije: Marija Hegedušić, Katica Rajić Popijač, kao i prijatelji g-đe Zdenke Čavić.

 

Velj 17, 2019

     Dana, 16. veljače 2019. godine (subota) s početkom u 10,00 sati u prostoriji Galerije Mijo Kovačić, Koprivnica, održao se susret Varaždinskog književnog društva i KUD-a Podravka, Literarne sekcije. Na recitalu „Od srca za Valentinovo“ učestvovali su članovi književnog društva iz Varaždina: Tugomir Orak, Ružica Marušić Vasilić, Barica Pahić, Ljubica Ribić, Davorka Črnčec, Slavica Gazibara, Zdenka Čavić, Katica Rajić Popijač i Literarne sekcije: Marija Hegedušić, Milica Pocza, Barbara Percač, Božica Galinec, Katarina Švabek, Ivan Picer i Domagoj Švabek, a u glazbenom dijelu programa nastupile su članice KUD-a Podravka, Ženskog vokalnog sastava s prigodnim pjesmama.

     Nakon recitala, domaćini s gostima posjetili su Muzej grada Koprivnice, uz stručno vodstvo kustosa Dražena Ernečića. Zatim, obišli su Gradsku knjižnicu i čitaonicu „Fran Galović“, Koprivnica uz stručno vodstvo knjižničara Petra Lukačića.

     Ugodno druženje se nastavilo do poslijepodnevnih sati.

 

Velj 15, 2019

     Dana, 14. veljače 2019. godine (četvrtak) s početkom u 19,00 sati u Domu Kunovec, na poziv DVD Kunovec, nedaleko Koprivnice, članovi Literarne sekcije KUD-a Podravka odazvali su se i nastupili na otvorenju izložbe slika, fotografija, karikatura i ručnih radova od drva, koje je bilo povodom 90 godina djelovanja i rada DVD Kunovec i Valentinova.

     U programu su nastupili: Božica Galinec, Katarina Švabek, Ivan Kovač-Kaj i Domagoj Švabek.

 

Stranice