Branko Mihovil Rakijašić

Podjeli:

Branko Mihovil Rakijašić rođen je 1952. godine te živi u Pitomači. U KUD Podravka učlanjuje se 2015. godine.

Branko je pjesme počeo pisati 2007. godine, a voli se našaliti kako ih je tada pisao „iz inata“, smatrajući da nije nimalo lošiji od mnogih autora čije je pjesme pročitao. Vlastito stvaralaštvo voli izražavati kroz lirske pjesme, kratke priče, viceve, aforizme, a od nedavno i haiku. Brankova inspiracija dolazi iz različitih izvora; u svakodnevnom životu, događajima u daljoj i bližoj prošlosti, a vječnu inspiraciju predstavlja mu i ljubav te rodni kraj. Tvrdi i kako omiljenih tema nema, već piše u trenu inspiracije. Osim pisanjem, Branko surađuje s nekoliko  glazbenika/kompozitora koji su uglazbili više desetaka autorskih pjesama.

Brankovi literarni radovi objavljeni su u nekoliko različitih zajedničkih zbornika. Izdvaja se poezija „Ako Boga imaš rad“ objavljena 2011. godine u Zborniku radova članova Književnog kruga Prelog, pjesma „Balada o starem lampašu“ objavljena 2020. godine u Zborniku radova „Srce na dlanu“ članova Literarne sekcije KUD-a Podravka, pjesma „Čas vmiranja“ objavljena 2020. godine od strane Hrvatskog sabora kulture te pjesma „Na morskome žalu“ objavljena 2016. godine u Zborniku radova Međunarodnog festivala poezije i pjesništva „Panonski galeb“ u Subotici.

Izdao je i nekoliko samostalnih literarnih djela; Zbirka pjesama „Pjesme koje srce poje“ objavljena je 2011. godine, a Zbirka pjesama „Probuđeni snovi“ 2019. godine.

Za svoje stvaralaštvo primio je i nekoliko nagrada. Nagradu za najbolju pjesmu na temu „Tu bura grmi, tu more spi“ Multimedijalne udruge „Krčka beseda“ primio je 2015. godine na Krku, a za pjesmu „Siti se sine“. Uz to, primio je i pohvalnicu Međunarodnog festivala „Grumen zemlje“ 2017. godine u Subotici, a za pjesmu „Kutjevački notturno“.

Branko Mihovil Rakijašić dostupan je na telefonskom broju 097/766-8377 te na e-mail adresi branko.rakijasic@gmail.com.

INFORMACIJE O PJESMI:

Pjesma „Probuđeni snovi” napisana je kao pjesma zahvalnica dobrim ljudima, donatorima, bez kojih bi izdavanje mnogih lijepih i vrijednih književnih djela ostao samo autorov nedosanjani san.
Pjesma je napisana u veljači 2019. godine.
PROBUĐENI SNOVI

Kada se sitni snovi skupe             
u jedan veliki san                      
i pjesnik sanjati stade               
makar je bijeli dan.                    

Kroz snove njemu dođe              
knjiga nova, osmišljena,              
da se iznjedri, kao                     
ljubav davno zamišljena.             

I dođe taj veliki dan,
jer tako mora biti,
da pjesnik knjigu svoju
više ne mora sniti.

Nađe se i dobrih ljudi
pa pjesniku ostvare snove.
Uz potporu njihovu
nastaju knjige nove.