Sudjelovali smo na tribini Hrvatskog sabora kulture "Kulturno-umjetnički amaterizam, stanje i potrebe"

U dvorani Doma mladih 17. prosinca Zajednica-kulturno umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije organizirala je tribinu "Kulturno-umjetnički amaterizam, stanje i potrebe". Predavači na ovoj tribini bili su članovi stručne službe Hrvatskog sabora kulture koji su kroz svoja izlaganja predstavili aktualno stanje, probleme i potrebe pojedinog područja amaterskog stvaralaštva. 

Nakon predavanja, uslijedio je razgovor predstavnika Udruga kulturno-umjetničkog amaterizma i članica Zajednica-kulturno umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije sa stručnom službom Hrvatskog sabora kulture, u cilju izmjene informacija i pronalaženja strukturnih rješenja za unapređenje amaterske djelatnosti. 

Izlaganje je započeo dr. sc. Dražen Jelavić, tajnik Hrvatskog sabora kulture. Dao je ocjenu stanja kulturno-umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj i posljedice koje bi proistekle donošenjem Zakona o amaterskoj kulturi. Nastavila je Martina Brumen, mag. educ. croat., stručna suradnica za kazališnu, književnu i likovnu kulturu Hrvatskog sabora kulture. Izložila je stanje i potrebe kazališnog, književnog i likovnog amaterskog stvaralaštva. Na kraju, Valentina Dačnik, dipl. etnolog i prof. povijesti umjetnosti, stručna suradnica za plesnu kulturu Hrvatskog sabora kulture. Dotaknula se stanja i potrebe folklornog i plesnog amaterskog stvaralaštva. 

Predstavnica KUD-a SRCE, predsjednica Maja Raščanec, iznijela je rad Udruge tijekom pandemije COVID-19. Zatim je predsjednik Literarne sekcije, Domagoj Švabek, ujedno i predstavnik KUD-a Podravka, izložio rad Udruge unazad tri godine, posebno se dotaknuo načina djelovanja donošenjem epidemioloških mjera. Na kraju se obratio predstavnik Ludens Teatra, koji je istaknuo probleme u kazalištu. Izvrsna moderatorica tribine bila je Martina Vadlja. 

Tekst pripremio Domagoj Švabek.

Podjeli: