Videozapis sa zajedničke kolonije KUD-a Podravka i KUD-a Ivan vitez Trnski

U organizaciji KUD-a Podravka i prijateljskog KUD-a Ivan vitez Trnski u lovačkom domu u Novigradu Podravskom 11. rujna se na likovnoj koloniji okupilo 40-ak ljubitelja umjetnosti. Prvenstveno su to bili članovi Likovne sekcije "Podravka 72" KUD-a Podravka i Likovne sekcije "Likresa" KUD-a Ivan vitez Trnski, no bilo je i drugih gostiju od kojih su neki "potegnuli" čak i iz Međimurja.

Kako je to rekla predsjednica KUD-a Podravka Vesna Martinjak, likovne teme susreta bile su pejzaži i mrtva priroda Podravine slikane tehnikama akrila, ulja na platnu ili akvarela. Platna su bila osigurana za sve umjetnike, dok je samo trebalo mašti prepustiti na volju i bijelu prazninu popuniti živopisnim bojama. 

- U Podravini smo naučili slikati kontroliranim potezima, a u uvjetima pandemije svima nam je potrebno više slobode - i u životu, i u umjetnosti. To smo željeli ispraviti. Umjetnost svakako može napredovati, a mi umjetnici na to moramo utjecati - rekla je Martinjak.

Sličnog stava bila je i Vesna Križić, predsjednica Likovne sekcije "Likresa", koja je naglasila kako je suradnja između ovih dviju udruga vrlo brzo "kliknula". 

- Puno nam znači napraviti likovnu koloniju zbog druženja, ljudi su inače i psihički i fizički odvojeni, a na koliniji su bili zajedno. Dijelili smo iskustva, razgovarali, to svima jako puno znači. Svi bi se trebali družiti i biti sretni. Kad smo se ujutro probudili, znali smo da ćemo sreću prenijeti na platno - naglasila je Križić.

O sreći na platnu, ali i slobodi izražavanja, govorio je posebni gost. Naime, malu školu slikanja tijekom trajanja kolonije održao je poznati hrvatski akademski slikar Vladimir Vrljić Ankin. 

- Želio sam da polaznici vide nešto drugačije, odnosno djelo jednog gestikularnog ekspresivnog slikara. Stavio sam naglasak na miješanje boja, no naravno, bilo je važno i druženje, reakcije su zato bile super. Da bi slika bila uspješna, potrebna je dobra raspoloženost, želja, volja i poticaj; sve ono što smo imali - objasnio je.

Vrljić Ankin dao je komentar i na druge likovne radove nastale na koloniji. 

- Svi radovi puni su boje i ljubavi, divni su. Pristup rada na kolonijama je drugačiji; radi se nešto iz iskustva, dok se u ateljeu radi od nule. Slike tada nastaju nekoliko tjedana, a prilikom druženja u jednom dahu - spomenuo je.

Posebno je zanimljivo kako se Vrljić Ankin do sada nije susreo s Podravinom.

- Nisam se nikada susreo s podravskim motivima, ne radim ih, nisam niti bio u Podravini. No, snašli smo se, polaznici su mi odmah šapnuli ideje za rad - zaključio je Vrljić Ankin.

Spomenimo da su svečanost otvorenja kolonije uveličali i načelnik Općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek, kao i Miro Kovač, zamjenik predsjednice KUD-a Ivan vitez Trnski. 

Podjeli: